اگرچه این اقدام توسط هواداران احمدی نژاد و آیت الله مصباح انجام شد، اما شاید کسی تصور نمی کرد تنها 5 سال بعد در همان ایام، خود احمدی نژاد هدف شعار و تشنج در میانه سخنرانی شود، اقدامی که نه تنها در سال 90 و در واکنش به خانه نشینی 11 روزه رخ داد، بلکه در شب 14 خرداد 91 نیز تکرار شد.
14خرداد 91، مرقد امام
تشنج گران البته دو، سه سالی است که بر هم زدن سخنان حجت الاسلام والمسلمین سید حسن خمینی در حضور رهبر انقلاب و در مراسم سالگرد ارتحال امام را هم وجهه همت خویش کرده اند، هر چند این اقدام "عدو" سبب خیر شد و سال 89 زمینه ساز اجماعی کم نظیر در میان تمامی مراجع عظام تقلید در اعلام برائت از افراطیون و تجلیل از بیت امام گردید و روز گذشته نیز سید حسن بی توجه به اقدامات این گروه "حرفه ای" و "اندک" به سخنرانی خود ادامه داد و آن را به پایان رساند.
اما ماجرا از کجا آغاز شد؟
هر ساله در روز 15خرداد، مردم قم بعد از انجام راهپیمایی از خانه امام خمینی(ره) در منطقه یخچال قاضی شهر قم، به سمت حرم حضرت معصومه(س)، تجمعی را در حرم مطهر حضرت معصومه(س) برگزار می کنند تا سالگرد 15خرداد سال 42 را گرامی بدارند.
اما سال 1385 اتفاقی افتاد که از تاریخ جمهوری اسلامی ایران پاک نخواهد شد.
برای 15خرداد 85 آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی به منظور سخنرانی برای راهپیمایان قمی در نظر گرفته شده بود و از این رو محل برگزاری این گردهمایی که شبستان زیبای امام خمینی(ره) حرم حضرت معصومه(س) بود، مملو از جمعیت شده بود.
مردم منتظر بودند، که آیت الله هاشمی رفسنجانی وارد حرم حضرت معصومه(س) شد؛ چند لحظه ای با برخی افراد گفت وگویی داشت تا این که زمان سخنرانی یعنی ساعت 10:45 شود.
زمان سخنرانی فرا رسید و آیت الله هاشمی رفسنجانی برای انجام سخنرانی، به محل تعیین شده رفت.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام مشغول سخنرانی بود که به یک باره و در میان سخنان آیت الله هاشمی رفسنجانی، چهار طلبه از چهار نقطه مختلف جلسه به بهانه این که از آیت الله هاشمی سؤال دارند، صدای خود را بلند کرده و سخنان رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام را قطع کردند؛ اما مردم قم و حاضران در جلسه با شعارهایی در حمایت از هاشمی رفسنجانی، همچون «هاشمی هاشمی؛ خدا نگهدار تو» این چهار تن را از جلسه بیرون بردند.
جالب آن جا بود که گفته می شود حدود سه نفر کنار هر کدام از این چهار طلبه ای که قصد برهم زدن سخنرانی آیت الله هاشمی رفسنجانی را داشتند بودند، تا در صورت لزوم از آن ها حفاظت کنند؛ اما به دلیل این که تعداد مردم بسیار بیشتر از آن ها بود، در این زمینه آن ها حریف مردم نشدند.
مرد سرد و گرم چشیده سیاست اما با خونسردی خاصی تماشاگر این جریانات است.
آیت الله هاشمی رفسنجانی، پس از بازگشت آرامش به مراسم، به سخنان خود ادامه داد.
بالاخره سخنان آیت الله هاشمی رفسنجانی تمام می شود و وی در فضایی که جمعیت داخل سالن شبستان امام خمینی(ره) شعارهایی در حمایت از وی سر می دادند به پایین سکوی سخنرانی آمد.
حتی خبرگزاری فارس هم این درگیری را چنین روایت کرد: "در میانههای سخنرانی هاشمی رفسنجانی یکی از حاضران با بیان اینکه سؤالی میخواهد بپرسد، نظم عمومی سالن را به هم زد و در ادامه اعتراضات پراکنده ادامه یافت که با واکنش جمعی از حاضران روبرو شد. در حالی که رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام تلاش میکرد با آرام کردن مردم به سخنان خود ادامه دهد، ناگهان شخصی که به لباس روحانیت ملبس بود، با فریاد نظم مراسم را بههم زد که این امر با واکنش شدیدی روبرو شد و منجر به درگیریهای پراکنده فیزیکی در میان حاضران شد. در این میان عدهای با سردادن شعار «مرگ بر منافق» و «خامنهای زنده باد هاشمی پاینده باد» و «هاشمی هاشمی حمایتت میکنیم» مخالفت خود را با این نوع حرکات ابراز داشتند."
طولی نکشید که چند روز پس از این اتفاق که بسیاری از علما و مراجع آن را بی حرمتی و توهین به جایگاه روحانیت اصیل و بزرگان انقلاب دانستند، اما قاسم روانبخش شاگرد شناخته شده آیت الله مصباح یزدی وارد صحنه شد و مسببان اصلی این حادثه را طلابی انقلابی و مبارز نامید و سخنانی را در این خصوص بیان کرد.
طبق گزارش سایت آفتاب، قاسم روانبخش سردبیر هفته نامه پرتو که متعلق به موسسه آیت الله مصباح یزدی است گفت: عکسها و تصاویری که سایتها، خبرگزاری ها و روزنامه ها از دستگیرشدگان منتشر کرده اند مربوط به سه روحانی جوانی است که یکی از آنها آقای علی ابوترابی از چهره های فاضل، مبارز، رزمنده و انقلابی است، دیگری طلبه جوان 18ساله ایست که انگشت خود را بلند کرده و از آقای هاشمی فرصت سؤالی را می طلبد و فرد سوم طلبه ایست با چفیه بسیجی که این فرد سوم آقای شفیعی کیاست.
پیش از این اعلام شده بود که علی ابوترابی مسئول گزینش موسسه امام خمینی(مؤسسه تحت مدیریت آیت الله محمدتقی مصباح یزدی) است. وی از شاگردان آیت الله مصباح یزدی و از نویسندگان نشریه پرتو سخن می باشد.
البته روز بعد حادثه حسین جلالی، رئیس دفتر محمد تقی مصباح یزدی در قم در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس با تاکید بر اینکه نفیاً و یا اثباتاً درخصوص تشنجآفرینی در جریان سخنرانی هاشمی رفسنجانی در قم هیچ نظری ندارد، ضمن تکذیب ارتباط سازماندهی شده میان برهم زنندگان سخنرانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و دفتر مصباح یزدی یا موسسه امام خمینی(ص) تصریح کرد: من روز گذشته در زرند کرمان سخنرانی داشتم و 12 شب گذشته به قم بازگشتم و حاج آقای مصباح یزدی هم در جهرم حضور داشتند و 12 ظهر امروز سهشنبه به قم بازگشتند.
یک روز پس از سخنان قاسم روانبخش در خصوص اختلال در سخنرانی آیت الله هاشمی رفسنجانی، یعنی روز 22 خرداد؛ تولیت وقت حرم حضرت معصومه(س) یعنی آیت الله مسعودی خمینی، توضیحاتی را در رسانه ها منتشر کرد که در مهمترین بخش های آن آمده بود که قبل از سخنرانی آیت الله هاشمی رفسنجانی، تلفن های تهدید آمیزی به وی شده بود.
دو شب قبل از 15 خرداد ساعت 9 شب شخصی با من تماس گرفت و گفت : «تو مسعودی خمینی هستی؟» گفتم بله،بفرمائید. گفت : «تو دعوت کردی که فلانی برای سخنرانی بیاید؟» گفتم:«بله،چطور؟» جسارتی کرد و گفت:«حالا می بینی که چه خواهد شد».پرسیدم:«تو چند سال داری؟» گفت:«18 سال». چند دقیقه بعد شخص دیگری تماس گرفت و جسارتی کرد و گفت:«به حسابت خواهیم رسید». برای سومین بار با من تماس گرفتند و گفتند:«چرا دعوت کردی حالا ببین چه خواهد شد». گفتم:«تو فلانی هستی؟» گفت:«نه خیر».گفتم:«تو فلانی هستی». گفت:«نه خیر». گفتم:«من تو را و صدای تورا و باند تو را می شناسم و تو فلانی هستی».گفت:«استغفرالله بیا و حالا دعوت را پس بگیر و بگو نیاید». گفتم:«اگر خودت بودی دعوت را پس می گرفتی؟» گفت:«استغفرالله نه خیر» و دیگر تلفن نشد.
چندی بعد دادگاه ویژه روحانیت با صدور حکمی،متهمان حادثه 15خرداد قم را به زندان،شلاق، اخراج از قم و منع اشتغال در مشاغل علمی و حوزوی محکوم کرد.
اعلام این احکام باعث شد اکبر هاشمی رفسنجانی با ارسال نامهای خطاب به رئیس دادگاه ویژه روحانیت قم تصریح کند: همانگونه که پس از سخنرانی در جمع مسئولان قم گفتم، اینجانب از نظر حق شخصی خود نه شاکی هستم و نه طالب کیفر و نمیتوانم به حبس کسی رضایت دهم. متن کامل این نامه بدین شرح است: حجتالاسلام و المسلمین جناب آقای علی عبداللهی رئیس محترم دادگاه ویژه روحانیت استان قم خبر صدور حکم در مورد پرونده اغتشاش در برنامه بزرگداشت 15 خرداد در حرم مطهر حضرت معصومه (ع) را در رسانهها دیدم. همانگونه که پس از سخنرانی در جمع مسئولان قم گفتم، اینجانب از نظر حق شخصی خود نه شاکی هستم و نه طالب کیفر و اصولاً با احساسی که نسبت به زندانها و زندانی دارم، نمیتوانم به حبس کسی رضایت دهم. ضمن اینکه از حق و وظیفه مسئولان در حفظ منافع، امنیت و آزادی جامعه نیز غافل نیستم، تمایل دارم که در کیفر متهمان رأفت اسلامی در نظر گرفته شود و امید است اثر این گذشت در تنبیه متهمان از کیفر مقرر بیشتر باشد.
13 خرداد 91، مرقد امام
اما شاید کسی تصور نمی کرد چند سال بعد از آن که کسانی که در اولین سال ریاست جمهوری احمدی نژاد سخنرانی هاشمی را بر هم زدند، در سخنرانی احمدی نژاد شبیه همان شیوه اخلال ایجاد شود!