کد خبر: ۲۷۰۲۶۷
تاریخ انتشار: ۰۱ مهر ۱۴۰۲ - ۰۸:۳۸
بابک حبشی کارشناس بازار سرمایه

در حالی آخرین روزهای تابستان را پشت سر می گذارنیم که بازار سرمایه روزهای خوبی را سپری نمی کند و شاخص پس از یک اصلاح تقریبا 550000 واحدی در چند ماه اخیر روندی خنثی و گاها مثبتی را در پیش گرفته است.


علل و عوامل این اصلاح موضوع بحث ما نیست و مقصود از این نوشتار پیش بینی و بررسی وضعیت بازار سرمایه در فصل پاییز است.


در سه ماه دوم سال جاری ، بازارهای موازی (بازار ارز، طلا ، مسکن و خودرو) همانند بازار سرمایه بازدهی خاصی برای سرمایه گذاران شان نداشتند و سرمایه گذاران ، از رشد قیمت ها در این بازارها منتفع نشدند. اما آنچه که اهمیت دارد ، پیش بینی بازارها برای سرمایه گذاری در افق های زمانی مختلف است تا بتوان در مناسب ترین زمان ، بهترین بازدهی را بدست آورد. اما در این میان پیش بینی بازار سرمایه اهمیت خاصی دارد، چرا که احتمال زیان شدید یا سود بیشتر نسبت به دیگر بازارها بسیار محتمل است. برای پیش بینی بازار سرمایه ، بایستی با واقعیت های خاص این بازار آشنا شد. همانطور که می دانیم عوامل مختلفی بر رشد یا نزول بازار سرمایه موثر است که از جمله آنها می توان به عوامل بنیادین از جمله تغییر در نرخ کامودیتی ها ( تغییر در قیمت های جهانی فلزات و سنگ آهن و نفت و ...) اشاره کرد. اما در بازار سرمایه ایران ، علاوه بر عوامل بنیادین ، برخی عوامل دیگر تاثیرگذار هستند که شامل نرخ ارز ، تصمیمات بازارساز ، سیاست های دولت و ... است . اما مهمترین عامل تاثیرگذار در بازار سرمایه ایران ، همانا سیاست های دولت است که عملا بسیاری از عوامل دیگر را تحت تاثیر قرار می دهد، چرا که بازار سرمایه ایران تا حدود زیادی دولتی است و ارکان مختلف دولتی و نهادی ، جزو سرمایه گذاران و سهامداران اکثر شرکت های سهامی عام هستند. پس با درک این موضوع می توان دریافت که تصمیمات دولت در جهت گیری بازار سرمایه اهمیت بسیار زیادی دارد. همچنین با توجه به اینکه امسال سال مهار تورم و رشد تولید نامگذاری شده ، لذا بیشترین تلاش دولت در نیمه اول سال معطوف بر کنترل و مهار تورم بود و در این راستا ، دولت ، چاره راه را در سیاست های انقباضی شدید دیده است . نمود سیاست های انقباضی دولت را می توان در رکود حاکم بر بازار خودرو، بازار مسکن ، طلا و البته بازار سرمایه دید. با توجه به این توضیحات می توان دریافت که وضعیت بازار سرمایه در فصل پاییز نیز در گروه تصمیمات دولت خواهد بود و در صورتی که تصمیم دولت ، ادامه اجرای سیاست های انقباضی باشد ، وضعیت نرخ ارز و در نتیجه وضعیت بازارها به همین منوال خواهد بود. اما اگر تغییری در سیاست های دولت اتفاق بیافتد و اراده دولت مبنی بر سیاست های انبساطی و کاهش رکود باشد ، می توان به رونق در بازار سرمایه نیز امیدوار بود. البته گزارش های 6 ماهه نیز از راه خواهند رسید و می توان انتظار داشت که در صورتی که مطلوب باشند ، تا حدودی بر روند مثبت بازار سرمایه کمک کنند.


در جمع بندی مطالب فوق ، می توان گفت که با توجه به تاثیر بسیار زیاد تصمیمات و سیاست های دولت بر بازار سرمایه ، پیش بینی روند بازار امری دشوار است ، ولی با توجه به اینکه در فصل تابستان ، رکود بر بازار سرمایه حاکم بود و اکثر نماد ها ، اصلاح قیمتی داشتند ، لذا پیش بینی می شود که سیاست گذار درصدد آن باشد تا رونق نسبی را در بازار ایجاد کند. همانطور که اشاره شد ، گزارش های 6 ماهه ، نرخ جهانی کامودیتی ها ، نرخ ارز و برخی عوامل دیگر نیز می تواند عوامل تاثیر گذار و افزایش دهنده این رونق باشد.

 

نام:
ایمیل:
* نظر:
تازه‌های کسب و کار
عکس خبری