برای انجام کوچکترین سفرهای خارجی نیز لازم است بدانید که به چه چیزهایی احتیاج دارید و چه اقداماتی را باید در چه زمانی انجام دهید. بجز آگاهی از مدارک مورد نیاز برای پاسپورت یا اقدام برای دریافت ویزا، موارد دیگری هم وجود دارند که در عین کوچکی مهم هستند.
ممکن است زیاد درباره عوارض خروج از کشور شنیده باشد اما تعریف دقیق آن را ندانید. درحقیقت عوارض خارج از کشور به افرادی تعلق میگیرد که اقدام به ترک کشور خود با هر هدفی به مقصد شهر و کشوری خارجی کرده باشند. این هدف میتواند ترک دائم یا همان مهاجرت باشد. همچنین میتواند به منظور سفری کاری، اداری، گردشگری، یا هرچیز دیگری صورت بگیرد. نکته قابل توجه این است که مبلغ این عوارض مقداری همیشه ثابت نبوده و هر ساله دچار تغیر میشود.
شاید برای شما سوال باشد که مبلغ این عوارض اصلا از کجا تعین میشود. همانطور که به آن اشاره شد، عوارض خروج از کشور مبلغی است که برای خروج از کشور با هر دلیل و هدفی باید پرداخت شود. این مبلغ هرساله توسط وزارت اقتصاد و طبق قانون بودجه اعلام میشود.
میتوان گفت مبلغ عوارض خروج از کشور برای همه مسافران اعم از زائرین حج تمتع و حج عمره، مسافران عادی، زائران عتبات و عالیات، مسافران مرزنشین و حتی ورزشکاران ملی یکسان نیست. همینطور تا چند سال پیش کودکان زیر هفت سال از پرداخت عوارض معاف بودند اما پس از آن قانون تغیر کرده و حتی نوزادان هم باید عوارض خروج را بپردازند. درواقع این مبلغ به ازای هر فرد با کد ملی و بلیط پرواز آن حساب میشود.
همانطور که گفته شد در اقدامات یک سفر خارج از کشور بجز مدارک مورد نیاز برای پاسپورت، موارد دیگری وجود دارند که باید نسبت به آنها نیز آگاه باشید. همه ملزم به پرداخت عوارض خروج هستند بجز عدهای که در ادامه به آنها اشاره میشود. یکی از گروههایی که از پرداخت این عوارض معاف هستند کسانی هستند که به دلیل ماموریت شغلی خود مجبور به خروج از کشور باشند. برای مثال خدمه پرواز، خدمه کشتیهای تجاری و مسافربری نیاز نیست این مبلغ را بپردازند. گروه دیگر دانشجویان هستند. اگر دانشجو هستید و مجوز تحصیل در کشوری دیگر را دارید، نیازی به پرداخت عوارض خروج ندارید. البته توجه داشته باشید که فاصله بین رفت و آمد شما باید بیشتر از سه ماه باشد. گروه دیگر که از پرداخت عوارض خروج از کشور معافیت دارند افراد بیمار هستند. افرادی که بیمار هستند و مجوز درمان در خارج از کشور را دارند نباید عوارضی خروج را بپردازند و همچنین همراهان این بیماران هم میتوانند هزینه عوارض را با 40 یا 60 درصد تخفیف بپردازند.
بجز همه این موارد، اگر گذرنامه سیاسی یا خدمت دارید یا مقیم یک کشور دیگر هستید و از وزارت کار و امور اجتماعی ویزای کار گرفتهاید، از پرداخت هزینه عوارضی خروج معاف هستید. همچنین از دیگر قوانینی که در مصوبه مجلس در مورد عوارض خروج از کشور آمده است، این است که افراد مقیم روستاهای مرزی کشور و افرادی که مسافر عتبات عالیات هستند کافی است فقط یک بار در طی سال عوارض خروج خود را پرداخت کنند.
عوارض خروج از کشور 1401 برای سفرهای عادی بار اول 400 هزار تومان است. برای سفرهای عادی مرتبه دوم 600 هزار تومان و بار سوم 800 هزار تومان باید پرداخت شود. مبلغ عوارض 1401 برای سفرهای حج تمتع و عمره نیز به ترتیب 132 هزار تومان، 198 هزار تومان و 264 هزار تومان است.
همچنین این مقدار برای زائر عتبات برای بار اول، دوم و سوم به ترتیب 375000 ریال، 450000 ریال و مجددا 450 هزار ریال از مرز هوایی است. برای زائرین عالیات مبلغ عوارض خروج از کشور به ترتیب 125 هزار ریال، 150 هزار ریال و 115 هزار ریال از مرزهای دریایی و زمینی بوده. مسافرین مرز نشین نیز برای اولین مرتبه سفر خارج از کشور ملزم به پرداخت 750 هزار ریال، برای مراتب دوم و سوم نیز به ترتیب ملزم به پرداخت 600 هزار تومان و 800 هزار تومان از مرز هوایی هستند.
این مقدار برای مسافران مرز نشین در سفر با مرز زمینی، بار اول به 250 هزار ریال تغیر کرده و مراتب دوم و سوم آن مشابه با سفر از طریق مرز هوایی خواهد بود. مبلغ عوارض خروج از کشور برای ورزشکاران تیم ملی در سال 1401 نیز از کلیه مرزها 2640000 ریال در همه مراتب سفر است.