در این مطلب، مهمترین اشتباهاتی که افراد در هنگام استفاده از یخچال انجام میدهند را بررسی میکنیم. این اشتباهات به مرور زمان باعث کاهش عمر مفید یخچال میشوند. این آسیبها در برخی موارد قابل تعمیر و در برخی مواقع غیر قابل جبران هستند. آیا می دانید چه مواردی در یخچال قابل تعمیر است؟ آیا میدانید در صورت استفاده نادرست از یخچال و آسیب دیدن آن ممکن است دستگاه شما دیگر قابل استفاده نباشد؟ پس در ادامه با ما همراه باشید.
مهمترین اشتباهی که کاربران در استفاده از یخچال مرتکب میشود، قرار دادن آن نزدیک به دیوار یا کابینت است. به صورت استاندارد پشت یخچال باید حداقل 30 سانتیمتر از دیوار یا اشیای دیگر فاصله داشته باشد تا هوا گردش داشته باشد و کمپرسور خنک شود. برای کارکرد بهتر یخچال باید این فاصله برای دو طرف دستگاه هم در نظر گرفته شود.
قرار دادن مواد داغ هم باعث آسیب به یخچال می شود. اختلاف دمایی بین محیط یخچال و ماده غذایی داغ زیاد است؛ به همین دلیل دستگاه باید برای از بین بردن این اختلاف دمایی زیاد، بیشتر کار کند. این موضوع باعث فشار به کمپرسور دستگاه میشود. برای پیشگیری از آسیب به یخچال ابتدا باید ماده غذایی هم دمای محیط و سپس به یخچال منتقل شود.
یخچالها گنجایش مشخصی دارند. پر کردن بیش از حد یخچال، از گردش درست هوای سرد جلوگیری میکند. در برخی مواقع، قرار دادن مواد غذایی بزرگ مثل هندوانه یا پر کردن بیش از حد طبقات، باعث میشود که در به درستی بسته نشود. بسته نشدن در، باعث تبادل گرما بین محیط و یخچال میشود. این موضوع، باعث یکسره کار کردن یخچال و وارد شدن فشار به کمپرسور میشود.
نکته مهم برای جلوگیری از رشد باکتریها و قارچها داخل یخچال، تمیز کردن آن است. برخی کاربران تنها در روزهای آخر سال یا کثیف بودن یخچال، آن را تمیز میکنند. رشد باکتریها و قارچها در مراحل ابتدایی نشانه خاصی ندارد و کاربران تنها زمانی متوجه این موضوع میشوند که یخچال بوی بد گرفته باشد.
گاهی برخی از کاربران به دلیل کمبود وقت، مواد غذایی را بعد از خرید با همان کیسه و بستهبندی داخل یخچال قرار میدهند. این کار باعث میشود که آلودگیهای محیط مثل باکتریها و قارچها، همراه با مواد غذایی وارد یخچال شوند. هر چند که محیط یخچال، دمای پایینی دارد؛ اما برخی از این میکرواورگانیسمها تکثیر میشوند و همه بخشهای دستگاه را آلوده میکنند. این موضوع باعث ایجاد بوی نامطبوع و گاهی کاهش ماندگاری مواد غذایی داخل یخچال میشود.
اشتباه دیگر کاربران، نگهداری گوشت تازه به مدت چند روز در داخل یخچال است. گوشت یکی از مواد غذایی است که خیلی زود فاسد میشود و از طرفی هم میکرواورگانیسمهای مضر به راحتی روی آن رشد و تکثیر میشوند. دمای یخچال برای جلوگیری از رشد میکرواورگانیسمها کافی نیست. این موضوع باعث میشود هم گوشت خراب و هم محیط یخچال آلوده شود.
در فضای داخلی یخچال، یک سری دریچه وجود دارد که از طریق آنها هوای سرد وارد محیط یخچال میشود و به گردش در میآید. خرید بیش از نیاز و پر کردن فضای یخچال، جلوی گردش هوای سرد از طریق این دریچهها را میگیرد. این موضوع باعث میشود که یخچال به خوبی خنک نشود و مواد غذایی زودتر خراب شوند؛ از طرفی به کمپرسور یخچال به دلیل کار بیشتر، فشار وارد میشود.
دمای در یخچال به دلیل باز و بسته شدن متغیر است؛ به همین دلیل مواد غذایی مثل گوشت که زود فاسد میشوند نباید در این بخش قرار گیرند. در یخچال برای نگهداری مواد غذایی مثل سسها، بطری آب و تخممرغ طراحی شده است.
مواد غذایی وقتی در محیط بمانند، محل خوبی برای رشد باکتریها و قارچها میشوند. رشد قارچ و باکتری در این مواد غذایی در چند روز اول، قابل مشاهده نیست؛ هر چند که ممکن است کمی بو و مزه تغییر کند. برخی از کاربران با توجه به سالم بودن ظاهری غذا، این غذای مانده را به یخچال انتقال میدهند.
ماده غذایی مانده، منبع باکتریها و قارچهاست که با انتقال به یخچال تمام محیط دستگاه را آلوده میکنند. آلودگی یخچال به این میکرواورگانیسمها باعث بو گرفتن یخچال و خراب شدن زودهنگام مواد غذایی دیگر میشود. با توجه به این موضوع بهتر است مواد غذایی را بعد از هم دما شدن با محیط به یخچال انتقال دهید و در صورت فراموشی، آنها را دور بریزید.
یخچالها، برای انتخاب درجه حرارت، یک گستره دمایی بالای صفر دارند. برخی از کاربران عقیده دارند با انتخاب دماهای خیلی پایین، زمان نگهداری از مواد غذایی خود را افزایش میدهند. باید گفت که این عقیده کاملا اشتباه است. انتخاب دمای خیلی پایین در کنار فشار وارد کردن به یخچال و کاهش عمر مفید آن، باعث یخ زدن برخی از مواد غذایی مثل میوهها و سبزیجات میشود. معمولا انتخاب دمای کمتر از 3 درجه سانتیگراد برای یخچال توصیه نمیشود.
همه این اشتباهات، میتواند در طولانی مدت به یخچال آسیب وارد کند و باعث خرابی آن شود. از کار افتادن یخچال و یخچال فریزر در هر نوع و برندی، یکی از مشکلاتی است که باید خیلی زود به آن رسیدگی کرد. جدا از اینکه یخچال فریزر یکی از مهمترین لوازم خانگیست، خرابی آن می تواند به سلامت مواد غذایی هم آسیب بزند. اما سرویس دستگاه میتواند به شناسایی مشکلات آن کمک کند، با این کار خیلی از ایرادات قبل از اینکه به مشکلی جدی تبدیل شود، برطرف خواهد شد و شما نیازی به تعویض قطعات یخچال نخواهید داشت. در صورتی که احساس میکنید، سرمای داخل یخچال کم شده است، تعداد دفعات خاموش و روشن شدن های اتوماتیک یخچال تغییر کرده کم یا زیاد شده است، فریزر برفک میزند یا مواد غذایی کاملا یخ نمیزنند و خیلی زود یخ آنها باز میشود، حتما باید از یک تعمیرکار یخچال ماهر کمک بگیرید.
تعمیرکار اشتباهاتی که باعث ایجاد مشکل و خرابی یخچال شده است را به شما اعلام میکند تا بعد از رفع مشکلات، دوباره آنها را تکرار نکنید.