کد خبر: ۲۶۳۲۱۰
تاریخ انتشار: ۱۵ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۴:۱۳
باربیکیو یا کباب پز یک وسیله ایده عال برای درست کردن کباب میباشد که این روزها انواع مختلفی در بازار موجود است .

فواید غذای کبابی و باربیکیو

این روزها به دلیل فراگیر شدن آپارتمان نشینی به خصوص در شهرهای بزرگ، کباب های خانگی بیشتر در پیک نیک ها رواج پیدا کرده و پختن روی آتش، جدا از اینکه کباب را خوشمزه تر می کند، به یک نوستالژی دلپذیر تبدیل شده است! البته مدتی است که بحث سرطان زا بودن کوره های زغالی وجود دارد و ممکن است برخی افراد را نگران کرده باشد که آیا پختن غذا روی آتش مستقیم زغال می تواند مشکل ساز باشد.باربیکیو یا کباب پز یک وسیله ایده عال برای درست کردن کباب میباشد که این روزها انواع مختلفی در بازار موجود است .

اگر اینطور است با چه روش هایی می توان کباب را پخت که سلامت گوشت را حفظ کرده و آن را خوش طعم کند؟ چه کنیم که نه سیخ بسوزد و نه کباب؟! برای آشنایی با روش های مختلف پخت کباب و نحوه حفظ سلامت غذا در هنگام کباب کردن، با دکتر آراسب دباغ مقدم، از اعضای هیئت علمی دانشگاه، کارشناس علوم و صنایع غذایی و بهداشت مواد غذایی مصاحبه ای انجام داده ایم که در زیر خواهید خواند.

 

چقدر گوشت بخوریم؟

گوشت ها از گوشت قرمز گاو، گوسفند و سایر گاو گرفته تا گوشت سفید مرغ، ماهی، میگو و ... یکی از چهار گروه اصلی غذایی محسوب می شوند که هر کدام بسته به نوع آن فواید و مضرات مختلفی دارند. مقدار و زمان مصرف . به طور کلی توصیه می شود افراد در شرایط جسمی و سنین مختلف بین 3 تا 4 وعده 60 تا 150 گرمی در هفته گوشت سفید و قرمز مصرف کنند. البته مصرف گوشت قرمز به دلیل کلسترول بالای آن باید در میانسالان محاسبه شود زیرا مصرف زیاد این نوع چربی عواقبی مانند افزایش احتمال ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و چاقی را به همراه دارد. اما کودکان در حال رشد و زنان باردار و شیرده باید مقدار مشخصی از برنامه غذایی خود را به این ماده غذایی اختصاص دهند.

 باربیکیو  ایستاده

آیا کباب کردن بهترین روش پخت است؟

کباب کردن یکی از سنتی ترین روش های طبخ گوشت است و در عین حال که می تواند روش خوبی برای طبخ گوشت باشد، می تواند مضر هم باشد. در واقع اگر گوشت سفید یا قرمز را در شرایط استاندارد کباب کنیم یک غذای عالی و مقوی خواهد بود و با توجه به اینکه در روش کباب کردن غذا از روغن برای جذب غذا استفاده نمی شود، انرژی دریافتی بالاست. چاقی و مشکلاتی مانند تصلب شرایین را به دنبال نخواهد داشت و روش سالم تری نسبت به سرخ کردن گوشت است. اگر کباب در شرایط غیر استاندارد تهیه شود نه تنها سالم نیست بلکه ممکن است سرطان زا باشد.

فواید غذای کبابی و باربیکیو

کباب استاندارد چیست؟

برای پخت کامل گوشت قرمز و سفید به ترتیب به دمای 65 و 75 درجه سانتیگراد نیاز دارد که معمولاً در روش کباب کردن این اتفاق نمی افتد و گوشت به اندازه کافی، یکنواخت و یکنواخت گرم نمی شود. از آنجایی که همیشه احتمال وجود انواع میکروارگانیسم ها، انگل ها و عوامل بیماری زا از جمله سالمونلا در گوشت وجود دارد، باید پخته شود تا تمامی عوامل بیماری زا از بین برود، در غیر این صورت به فرد منتقل شده و باعث بیماری می شود. البته برای از بین بردن انگل ها یا میکروارگانیسم های گوشت نباید آن را در حرارت زیاد و آتش شدید پخت، زیرا اساساً هر نوع پختن در دمای بالا مواد سرطان زایی به نام «آمین های هتروسیکلیک» تولید می کند.

این مواد شیمیایی در مقادیر بسیار کم، حدود یک میلیارد گرم وجود دارند، اما آزمایشات آزمایشگاهی روی حیوانات نشان می دهد که آمین های هتروسیکلیک دارای خواص سرطان زایی قوی هستند و معمولاً در سطح بیرونی گوشت که به منبع گرما نزدیکتر است، تشکیل می شوند. بنابراین، گوشت پخته شده یا پخته شده در فر که حرارت کمتری می بیند، میزان آمین های هتروسیکلیک بسیار کمتر از گوشت سرخ شده و کبابی روی ذغال یا بریان است. البته کباب کردن گوشت مشکل را دوچندان می کند، زیرا دود زغال، گوشت را در معرض ماده شیمیایی سرطان زا دیگری به نام هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای قرار می دهد. به این ترتیب وقتی چربی گوشت روی زغال می چکد، دود تولید می شود که روی گوشت می نشیند و احتمال سرطان زایی آن را افزایش می دهد.

آیا باید باربیکیو را حذف کنیم؟!

یکی از دلایل محبوبیت باربیکیو زغالی در بین مردم، ترکیبات معطر مختلفی است که با سوختن چوب ترشح می شود و هنگام کباب کردن روی منقل می نشیند که باعث خوشبو و خوش طعم شدن گریل می شود. کبابی و پخته شده یافت نشد. البته کباب کردن گوشت روی زغال باعث ایجاد ترکیبات هیدروکربنی بر روی آن می شود که مشکوک به سرطان زا بودن آن هستند. واقعیت این است که مردم در یک هفته یا یک ماه چند بار کباب زغالی می خورند که می خواهند نگران این موضوع باشند؟

درست است که از نظر علمی، تشکیل هیدروکربن های حلقوی روی مواد غذایی خطرناک است، اما بد نیست یادآوری کنیم که همه ساکنان تهران در سال گذشته حتی یک روز هم هوای پاکی را تنفس نکردند! آیا این هوای ناسالم را هر روز استنشاق کنیم یا کباب زغالی که هر از چند گاهی در سفر یا پیک نیک خورده می شود؟! این روزها خانواده ها وقت این را ندارند که هفته ای 3-4 بار دور هم جمع شوند و مثل گذشته غذا را روی ذغال تهیه کنند.

بهترین آتش برای باربیکیو چیست؟

اگر از کباب باربیکیو استفاده می کنید نباید فراموش کنید که بحث تشکیل هیدروکربن های حلقوی مخصوصا در قسمت هایی که روی آتش زغال می سوزند و سیاه می شوند کاملا علمی است و در سرطان زا بودن آنها شکی نیست. نکته مهم دیگری که باید به آن توجه کنید این است که گوشت را با حرارت ملایم با فاصله مناسب از آتش کباب کنید تا گوشت نسوزد. در واقع بهتر است صبر کنید تا دود آتش فروکش کند و به اصطلاح زغال ها شکوفا شوند و خوب سرخ شوند. این بهترین زمان برای گذاشتن سیخ کباب روی باربیکیو است.

به یاد داشته باشید، هرچه چربی گوشت کبابی کمتر باشد، دود کمتری تولید می شود و کباب سالم تری خواهد داشت.

منبع: ویلاسازه

نام:
ایمیل:
* نظر:
تازه‌های کسب و کار
عکس خبری