در دنیای امروزی چسب ها و درزگیرها یکی از مهم ترین اجزای تولیدات صنعتی می باشد که نمی توان آن ها را نادیده گرفت یا حتی حذف نمود. بهتر است اینطور بگوییم که حیات انواع صنایع به صورت جدی به چسبها گره خورده و بدون وجود آن بسیاری از صنعت ها نمی توانند به فعالیت های خود ادامه دهند. در واقع اگر بخواهیم تعریفی برای چسب و درزگیر های انعطاف پذیر ارائه دهیم میتوان به این صورت گفت که چسب مادهای غیر فلزی می باشد که باعث اتصال سطوح مختلف به یکدیگر میشود و درزگیر نیز به مواد و ابزاری گفته می شود که به کمک آن ها می توان به کیپ کردن و عایق بندی سطوح مختلف پرداخت. در این مقاله قصد داریم به کاربرد چسب و درزگیرهای صنعتی انعطافپذیر بپردازیم.
درزگیر صنعتی انعطاف پذیر که به آن درزگیرهای الاستیک نیز گفته می شود، در واقع یکی از فرآورده های چسب صنعتی می باشد که امروزه در حوزه های تولید، ترمیم، مونتاژ، حفاظت و... کاربرد فراوانی دارد. در این محصول دو خاصیت مهم چسبندگی بالا و درزگیری دست به دست هم داده تا افراد بتوانند در زمان احتیاج به عایق بندی و آب بندی ها از این محصول استفاده نمایند.
1. جذب انواع بارهای دینامیکی و لرزش ها و ارتعاشات حاصل از آن.
2. جلوگیری از نفوذ و یا نشتی مواد.
3. مناسب برای استفاده در اتصالات با فاصله های طولانی.
4. جلوگیری از استحکام اتصالات.
1. درزگیرهای بر پایه اکریلیک: الاستیک اکریلیک نوعی درزگیر انعطاف پذیر متشکل از ماستیک ایزولاسیونی بر پایه رزین های امولسیون اکریلیکی می باشد و به طور معمول در سطوحی همچون سطوح پلاستیکی، سطوح چوبی، سطوح بتنی و آجری، سطوح شیشه ای و فلزی یا حتی پنجره های دوجداره می توان استفاده نمود. این درزگیر ها به گونه ای طراحی و تولید شده اند که پیش از خشک شدن در آب حل می شوند و پس از خشک شدن در مقابل آب و هرگونه رطوبتی مقاوم خواهند بود.
2. درزگیرهای سیلیکونی: چسب و درزگیر های سیلیکونی که به آن ها چسب آکواریوم نیز گفته می شود از مواد شیمیایی و پلیمر هایی ساخته شده اند که باعث بالا رفتن مقاومت درزگیر های سیلیکونی در برابر رطوبت، دمای بالا، نفوذ آب و دمای پایین می شود.
● قابل استفاده در دماهای بسیار سخت و سرد تا منفی ۷۰ درجه سانتیگراد.
● قابلیت استفاده در دما های بسیار بالا تا ۴۰ درجه سانتیگراد.
● مقاومت قابل توجه در برابر رطوبت.
● عایق بسیار فوقالعاده حرارتی بخصوص برای پنجره ها در فصول زمستان.
● مقاومت قابل توجه در برابر رطوبت.
● نارسا بودن الکترونیکی.
● انعطاف پذیری بسیار بالا.
درزگیر های سیلیکونی را می توان در حالت کلی به سه دسته کلی سیلیکون های استوکسی، سیلیکون های خنثی و سیلیکون های الکوکسی تقسیم بندی نمود.
● درزگیر سیلیکونی استوکسی Acetoxy: از مقرون به صرفه ترین درزگیرهای سیلیکونی موجود در بازار، درزگیر های سیلیکونی اسیدی Acetoxy است که می توان از آن برای پر کردن درزها و شکاف های انواع سطوح و همچنین کارهای ساختمانی استفاده نمود. نمونه آنتی باکتریال درزگیر سیلیکونی استوکسی بسیار مناسب برای فضاهای بهداشتی می باشد.
● درزگیر سیلیکونی خنثی Neutral: درزگیرهای سیلیکونی خنثی بسیار مناسب برای عایق بندی پنجره ها و چهارچوب های درب هستند. این دسته از درزگیرهای سیلیکونی طول عمر بیشتر، انعطاف پذیری بهتر و همچنین چسبندگی بالایی نسبت به درزگیر های سیلیکونی استوکسی برخوردارند.
● درزگیر سیلیکونی الکوکسی Alkoxy: در درزگیرهای سیلیکونی الکوکسی عامل خشک کننده الکل می باشد. این درزگیر بدون بو بوده و نسبت به سایر درزگیرهای سیلیکونی سریع تر خشک می شود.
3. درزگیر های پلی یورتان (پلی اورتان): پس از درزگیرهای سیلیکونی یکی از بهترین گزینه ها برای درزگیری، درزگیرهای پلی یورتانی می باشد. درزگیر پلی یورتان، ماده ای چسبناک و انعطاف پذیر بر پایه یورتان می باشد که درزگیری الاستومری محسوب شده و در دمای معمولی خشک می شود.
● خاصیت نفوذ و پرکنندگی مناسب.
● قدرت چسبندگی فوق العاده قوی به نسبت سایر درزگیرها.
● خشک شدن اولیه بسیار سریع.
● قابلیت چسبندگی به انواع سطوح مختلف مانند سطوح بتنی، چوبی، شیشه ای، چدن و آلومینیومی.
● مقاومت قابل توجه در برابر نفوذ آب.
● مناسب اب برای انواع عایق کاری.
● مقاومت در برابر نور خورشید و اشعه های uv.
● سهولت در پاک شدن چسب و درزگیر پلی یورتان از روی دست.
● فاقد بو بودن درزگیرهای پلی یورتانی.
● عدم کاهش حجم در زمان خشک شدن و داشتن عمر طولانی بالای ۱۰ سال.
4. درزگیر های پلی سولفاید: چسب درزگیر های پلی سولفاید در واقع یک الاستومر مصنوعی می باشد که طی واکنشی از درهم آمیختن پلی سولفات سدیم و دی کلرور های آلی به وجود آمده است. درزگیر های پلی سولفاید از دو بخش مایع تشکیل شده اند، که مایه الاستومری با عامل پخت در یک حلال با یک پر کننده مخلوط می شود. فرایند خشک شدن درزگیرهای پلی سولفاید در دمای معمولی اتاق اتفاق میافتد. درزگیرهای پلی سولفاید در قیاس با درزگیرهای ترموپلاستیکی از مقاومت بالاتری در مقابل حلال های آلی، انواع روغن ها، نمک و آب برخوردارند.
● دارای قابلیت چسباندن سطوح غیر قابل نفوذ.
● قابلیت چسباندن سطوح مرطوب.
● قابلیت استفاده از درزگیر های ام اس پلیمر در زیر آب.
● قابلیت رنگ آمیزی به وسیله همه دستگاه های رنگ آمیزی.
● قدرت استحکام بالا.
● مقاوم بودن در برابر عوامل آب و هوایی مختلف.
● عدم وجود حلال و ایزوسیانات در درزگیرهای ام اس پلیمر.
● سازگار با محیط زیست و سطوح حساس.
● ماندگاری و طول عمر بالا به نسبت درزگیرهای سیلیکونی و درزگیرهای پلی یورتانی.
● چسباندن انواع و اقسام آینه به انواع سطوح مختلف.
● مناسب برای درزگیری سنگ های طبیعی و مصنوعی.
● مناسب برای چسباندن قطعات سرامیکی و موزائیکی.
● مناسب برای درزگیری سطوح و قطعات سنگی، بتنی و آجری.
● مناسب برای درزگیری نماهای شیشه ای.
● مناسب برای استفاده در صنایع خودروسازی و صنایع دریایی.
● استفاده در پنل های خورشیدی.
● استفاده در چسباندن شیشه های اتومبیل، قطار و…
5. چسب اپوکسی در درزگیری: چسب اپوکسی که یک چسب دو جزئی تولید شده از رزین اپوکسی اصلاح شده می باشد، به علت اینکه بر پایه ترکیبات مقاوم سیمانی طراحی و تولید شده برای درزگیری و آبندی سطوح بتنی و ایجاد یکپارچگی در این سطوح بسیار مناسب می باشد. چسب و درزگیر اپوکسی با بالابردن قدرت چسبندگی و همچنین افزایش مقاومت فیزیکی و مکانیکی برای استفاده در بتن ها و مصالح ساختمانی بسیار مناسب و کاربردی است.
سخن آخر:
با پیشرفت تکنولوژی و کشف فرمولاسیون های جدید، صنعت چسب سازی روز به روز در حال بروز شدن و پیشرفت می باشد. همانطور که که در بالا خواندید انواع مختلفی از چسب ها و درزگیرها برای کاربردهای مختلف تا به امروز تولید شده است و شما می توانید بسته به نیازتان از آن ها بهره ببرید.