کد خبر: ۲۵۹۹۱۸
تاریخ انتشار: ۳۰ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۹:۱۱

اعتدال - جمهوریت نوشت : بحث از بازنگری در قانون اساسی که اخیرا توسط محمدرضا باهنر مطرح شده اگرچه صحبت تازه ای نیست اما این نخستین بار است که یک چهره اصولگرا با عنوانی همچون دبیرکلی جبهه پیروان خط امام (ره) و رهبری صحبت از تغییر در قانون اساسی می کند.

محمدرضا باهنر پیش از این نیز در مراسمی به مناسبت سالگرد پیروزی انقلاب در حسینیه جماران با بیان این که «یک جاهایی از قانون اساسی قابل اصلاح است و می شود تغییر داد»،گفته بود که « ممکن است یک زمانی قانون اساسی اصلاح شود و بگویند ما دو مجلس می خواهیم، یا مجلس شش ساله باشد و یا حکومت به جای ریاستی، پارلمانی باشد؛ اینها قابل اصلاح است و هیچ اشکالی هم ندارد.»

حالا نیز چهره ای با سابقه ۷ دوره نمایندگی مجلس در گفت و گوی اخیر  خود از جمهوری دوم سخن گفته است.

عزت‌الله یوسفیان‌ملا، رییس کمیسیون تدوین آیین نامه داخلی مجلس در مجلس نهم در گفت و گو با جمهوریت در اینباره گفت: بر اساس نیازی که به پویایی قانون اساسی وجود دارد در خود متن قانون اساسی این امکان تعبیه و قید شده است که هر ۱۰ سال یکبار می توان نسبت‌به بازنگری در برخی اصول قانون اساسی اقدام کرد.

وی ادامه داد: بر اساس همین اختیار نیز ۱۰ سال بعد از تصویب و تایید متن اولیه این قانون مورد بازنگری قرار گرفت اما متاسفانه پس از آن دیگر از این ظرفیت قانون استفاده نشد.

نماینده ادوار مجلس درباره دو اصل غیرقابل تغییر در قانون اساسی نیز تاکید کرد:۲ اصل «ولایت فقیه» و «جمهوری بودن نظام» در قانون اساسی امکان تغییر ندارند بنابراین سایر اصول قابل اصلاح و قابل تغییر هستند اما سازوکار خود را می طلبد و باید از مسیر پیش بینی شده در قانون این مساله پیگیری شود.

یوسفیان ملا در اینباره یادآوری کرد: در آن زمان ، امام(ره) دستور به بازنگری قانون اساسی داده و با اشاره به بحث مدیریت قوه قضاییه و صداوسیما و لزوم تمرکز در مدیریت این دو نهاد، در سال ۶۸ اصلاحاتی در قانون اساسی بر اساس نظر مردم اعمال شد.

وی با اشاره به این سازوکار و رویه بازنگری در قانون اساسی می‌گوید: رهبری انقلاب می‌توانند پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام این موضوع را مطرح کند و در نامه‌ای خطاب به رئیس‌جمهوری، اصولی را که می‌باید در آن بازنگری شود، اعلام کنند و مجلس نیز لایحه ای برای همه پرسی را به مجلس ارسال کند .

یوسفیان ملا همچنین گفت: هر گونه تغییر در قانون اساسی نیازمند به دستور رهبر معظم انقلاب اسلامی است. با دستور رهبر معظم انقلاب، مجلس بازنگری در قانون اساسی شامل اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام، روسای قوا، اعضای شورای نگهبان و سایر افراد ذکرشده در قانون اساسی تشکیل می شود تا برخی اصول مورد بازنگری قرار گیرد.

نماینده ادوار مجلس درباره نیاز به پارلمانی شدن نظام سیاسی در جریان بازنگری در قانون اساسی نیز با اشاره به اظهارات بالغ بر ۱۰ سال پیش مقام معظم رهبری در سفری به کرمانشاه ،گفت: ایشان در خلال آن سفر فرمایشی بر این موضوع داشتند که مواردی در قانون اساسی نیازمند اصلاح است و از جمله به بحث نظام پارلمانی اشاره کرده و گفتند که این مهم می‌تواند در آینده دور یا نزدیک این اتفاق بیفتد و نظام پارلمانی جایگزین نظام ریاستی کنونی شود.

رییس کمیسیون آیین نامه داخلی مجلس همچنین درباره موضوع دو مجلسی شدن نیز تاکید کرد: این مباحث از هم مجزا هستند و لزوما نباید همه این موارد تواما اتفاق بیافتد اما در طی بیش از یک دهه گذشته بحث دو مجلسی شدن و نظام پارلمانی بارها مورد بحث قرار گرفته و باید یکبار در اینباره تصمیم گیری شود .

وی خاطر نشان کرد: نظام پارلمانی هم مشکلات خاص خود را دارد اما مدافعان آن به نکته هماهنگی بیشتر بین مجلس و نخست وزیر برخواسته از مجلس و همزمانی کار و آغاز و پایان شروع دولت و مجلس به عنوان نقاط قوت این کار اشاره می کنند.

نام:
ایمیل:
* نظر:
تازه‌های کسب و کار
عکس خبری