معمولا لپتاپها قابلیت تعویض کارت گرافیک را ندارند؛ اما در یک سیستم دسکتاپ، به راحتی میتوانید از یک کارت گرافیک قوی استفاده کنید و فایلهای ویدیویی را با کیفیت و بدون نگرانی از حجم آن، رندر کنید.
اگر میخواهید نکات لازم در هنگام خرید کارت گرافیک رندر را بدانید، این مقاله برای شما نوشته شده است. پس با ما همراه باشید تا با مشخصات یک کارت گرافیک قوی آشنا شوید.
کارت گرافیک یا واحد پردازنده گرافیکی (Graphic Processing Unit) یکی از بخشهای فرعی اما مهم کامپیوتر است که به اختصار GPU نامیده میشود. وظیفهی GPU تفسیر دستورات cpu و ترجمهی آنها به تصویر است. در زمان خرید قطعات کامپیوتر، انتخاب GPU مناسب بسیار مهم است.
در واقع هرچیزی که شما به عنوان عکس یا ویدیو روی صفحه نمایشگر میبینید، توسط پردازنده گرافیکی ساخته شده است. هرچه کارت گرافیک قویتر باشد، تصویر مشاهده شده جزئیات بیشتری دارد یا ویدیو و انیمیشن از رزولوشن بهتری برخوردارند.
در این میان کارت گرافیک مناسب برای رندرینگ، باید ویژگیهای برتری داشته باشد. اما این ویژگیها چه هستند؟
برای انتخاب کارت گرافیک مناسب برای رندر، باید از بودجه خود اطلاع داشته باشید و بدانید چقدر میخواهید هزینه کنید.
قبل از آن نیز باید از نوع مادربورد سیستم خود اطلاع داشته باشید و بدانید از چه نوع کارت گرافیکی با چه تعداد اسلاتهایی پشتیبانی میکند؛ ابعاد کارت گرافیک مناسب برای سوار شدن روی مادربورد باید چقدر باشد؛ آیا مانیتورتان از G-sync یا Freesync پشتیبانی میکند یا خیر و ...
باوری عمومی که در شناخت پردازندههای گرافیکی قوی وجود دارد، این است که گمان میشود هرچه تعداد هستههای کارت گرافیک بیشتر باشد، GPU قویتر است.
این باور تا زمانی درست بود؛ اما امروزه نسل جدید GPU ، با معماری مدرنتر و تعداد هستههای کمتر طراحی شدهاند که نسبت به کارت گرافیکهای قدیمیتر، از تعداد هستههای کمتری برخوردارند.
اما در کل اگر GPU هم تعداد هستههای بیشتری داشته باشد، هم سرعت کلاک آن بالاتر باشد، پردازندهای قویتر است.
حافظه پردازنده گرافیکی که به VRAM یا Video RAM شناخته میشود، فضایی برای نگهداری دادههایی است که برای پردازش از پردازنده مرکزی دریافت میشود. میزان این حافظه در واقع میزان اطلاعاتیست که در واحد ثانیه cache میشوند.
انواع حافظه کارت گرافیک عبارتند از HBM و GDDR که در ادامه هر یک از آنها را توضیح خواهیم داد.
• GDDR: این عبارت که کوتاه شدهی عبارت Graphics Double Data Rate میباشد، به نسلی از RAM گفته میشود که انحصارا برای پردازندههای گرافیکی طراحی و تولید شد. تا مدتها از همان حافظه CPU برای GPU نیز استفاده میشد؛ اما در دورهای تصمیم گرفته شد به دلیل توان مصرفی و کاربرد متفاوت، برای کارت گرافیک، حافظه مجزا طراحی گردد.
• HBM: این نوع حافظه نیز کوتاه شدهی عبارت High Bandwidth Memory است و به معنای حافظه با پهنای باند بیشتر میباشد. حافظههای HBM در سال 2016 توسط شرکت AMD طراحی شد، زیرا حافظههای GDDR را بسیار پرمصرف و کم کاربرد میدانستند. مصرف برق حافظههای HBM به نصف کاهش یافته و کارآیی آنها، 3 برابر کارآیی حافظههای GDDR است.
ظرفیت VRAM به صورت عددی در جلوی نوع آن نوشته میشود. برای مثال GDDR4 به معنای حافظهای از نوع GDDR با ۴ گیگابیت فضای داخلی است. همچنین GDDR6X به معنای حافظهی گرافیکی از نوع DDR با ظرفیت 6 برابر است؛ یعنی 24 گیگابیت
حداقل حافظه لازم برای کارت گرافیک رندرینگ، ۴ گیگابیت است. اما اگر فایل خروجی شما سه بعدی است و کیفیت و حجم آن برایتان مهم است، پیشنهاد میکنیم کارت گرافیکی با حداقل حافظه ۸ گیگابیت خریداری کنید.
سرعت VRAM با پهنای باند آن رابطه مستقیم دارد. بنابراین پهنای باند یا Bandwidth پارامتر بسیار مهمی در انتخاب کارت گرافیک مناسب است.
پهنای باند، میزان دیتاییست که برای پردازش در واحد زمان بین حافظه و GPU منتقل میشود. اندازه این پارامتر از رابطه زیر به دست میآید :
پهنای باند = (تعداد تراشه × پهنای باند هر تراشه × سرعت هر تراشه) ÷ 8
سرعت حافظه کارت گرافیک مناسب رندر، باید حداقل 2000 مگاهرتز باشد.
فرکانس یا Clock Speed در واقع سرعت کار GPU است. این سرعت در سه گروه دستهبندی میشود که در هنگام خرید کارت گرافیک میتوانید آنها را به صورت حک شده بر روی GPU مشاهده کنید :
• Base Clock یا فرکانس پایه : حداقل سرعت پردازنده گرافیکی
• Boost Clock یا فرکانس بوست : سرعت بیشینه پردازنده گرافیکی
• Game Clock یا فرکانس بازی سرعت پردازنده گرافیکی در حالت بازی
در میان برندهای سازنده کارت گرافیک، فقط AMD پردازندههایی با game clock مشخص شده تولید میکند.
Cooling یکی دیگر از مشخصههای کارت گرافیک است که در شرایط لازم، نقش مهمی ایفا میکند. وظیفه کولینگ، خنک کردن GPU در صورت بالا رفتن دما، و حفظ کارآیی آن را به عهده دارد. هرچه Heat Sync و فن بزرگتر باشند، کولینگ بهتر، سریعتر و بیصداتر انجام خواهد شد.
همچنین برخی کاربران برای دریافت نهایت سرعت پردازنده گرافیکی، آن را به حالت Over Clock برده تا پردازنده، ماکزیمم سرعتی که میتواند داشته باشد را ارائه دهد. مشکلی که در حالت آور کلاکینگ برای GPU به وجود میآید، ایجاد حرارتی بسیار بالا و امکان منفجر شدن سیستم است. برای جلوگیری از بروز این اتفاق، در برخی از کارتهای گرافیک، از هیت سینک های بزرگتر و مایع استفاده میکنند تا پردازنده گرافیکی خنک شود و سیستم منفجر نگردد.
پس اگر قصد استفاده از نهایت سرعت GPU را دارید، حتما به کولینگ نیز توجه کنید.
TDP که در واقع کوتاه شده عبارت Temperature Design Power میباشد، به معنای توان طراحی حرارتی ست و در واقع میزان برق مصرفی توسط GPU در هنگام انجام پردازش تصویری ست. در هنگام خرید کارت گرافیک مناسب، بررسی توان مصرفی بسیار ضروری ست. زیرا ممکن است منبع تغذیهی سیستم، نتواند برق مصرفی مجموعه را فراهم کند و یا از کابل مناسب کارت گرافیک پشتیبانی نکند.
بهترین GPUهای مناسب رندر، از برند Nvidia است. سری پردازندههای گرافیکی RTX بهترین پردازنده ها برای خروجی گرفتن فایل های ویدیویی هستند. قیمت کارت گرافیک های Nvidia متنوع است ولی موارد زیر جز بهترین ها هستند:
• RTX 2080 Ti
• RTX 2080
• RTX 2070
• RTX 2060
• RTX 3090 مناسب رندرگرفتن از فایل های 3D
هر پردازنده گرافیکی به طور متوسط میتواند بین 3 تا 10 سال بازدهی مفید داشته باشد. اما اگر از آن خوب استفاده شود، به طور مرتب از گردوغبار تمیز گردد، کولینگ مناسب داشته باشد و گرمای اضافی به آن آسیب نزند، پاور سیستم مناسب باشد و برق مصرفی GPU را بدون مشکل فراهم کند و همچنین سیستم دارای کیس بزرگ و جادار با فضای خالی مناسب باشد، میتواند بیشتر هم عمر کند.
سخن آخر
خوشحالیم که تا انتها همراه ما بودید و امیدواریم که توانسته باشیم به پرسشهای شما درباره پردازنده گرافیکی مناسب رندرینگ پاسخ داده باشیم. آیا شما برای خروجی گرفتن از نرمافزارهای ویرایش ویدیو از کارت گرافیک بخصوصی استفاده میکنید؟ نام آن را بنویسید تا به خریداران در انتخاب GPU مناسب رندر کمک کرده باشید.