امروز سه‌شنبه 17 مهر 1403

Tuesday 08 October 2024

اختلاف جو بایدن و بنیامین نتانیاهو علنی شد

1402/12/26
کد خبر : 12
دسته بندی : ثبت نشده
تعداد بازدید : 3,968 نفر

به گزارش جماران، دیوید ایگناتیوس ستون نویس واشنگتن پست در یادداشتی درباره سیاست جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده درباره نوار غزه و همراهی با رژیم اسرائیل می نویسد:

با شروع جنگ در غزه، جو بایدن و بنیامین نتانیاهو ، نخست وزیر اسرائیل در یک نزاع عمومی در مورد استراتژی نظامی، رهبری سیاسی و حتی تعداد تلفات این جنگ گرفتار شده اند. مانند اختلافات گذشته در رابطه این دو نفر، احتمالا  این مورد نیز  در کوتاه مدت حل خواهد شد اما تنش جاری در رابطه این دو در حال تبدیل شدن به یک بحران بود.

 

مشهودترین اختلاف نظر در مورد طرح نتانیاهو برای «حمله به پایگاه باقیمانده حماس» در رفح در امتداد مرز جنوبی غزه با مصر بوده است. نتانیاهو و طیف وسیعی از دیگر مقامات اسرائیلی بر این باورند که نابودی چهار گردان حماس در آنجا با حدود 3000 جنگجو برای شکستن کنترل نظامی حماس بر غزه ضروری است.

بایدن آخر هفته گذشته در مصاحبه ای با ام اس ان بی سی گفت که رفح یک "خط قرمز" است، اما مشخص نیست که معنای آن چیست. بر اساس خلاصه گفتگو که کاخ سفید منتشر کرده، بایدن گفت که اسرائیل نباید تا زمانی که «برنامه ای معتبر و قابل اجرا برای تضمین امنیت» بیش از یک میلیون پناهجوی فلسطینی که توسط جنگ به آنجا رانده شده اند، در اختیار نداشته باشد به رفح حمله کند. مقام های دولتی ایالات متحده می گویند که چنین طرحی را ندیده اند.

نتانیاهو ساعاتی پس از سخنان بایدن پاسخ داد : «ما به آنجا خواهیم رفت. می دانید، من یک خط قرمز دارم. می دانید خط قرمز چیست؟ آن 7 اکتبر دیگر تکرار نشود.»

اما ممکن است نزاع دو طرف درباره رفح کمتر از چیزی که در ظاهر به نظر می رسد، باشد.  اسرائیل به دولت بایدن قول داده که برنامه عملیاتی دقیقی را آماده خواهد کرد که شامل حفاظت از فلسطینی ها و کمک های بشردوستانه بیشتر می شود. او وعده داده که نیروهای ارتش اسرائیل بدون سناریوی تاکتیکی دقیقی که با کاخ سفید به اشتراک گذاشته شده، پیش نمی‌روند.

یک مقام ارشد اسرائیلی در این باره می گوید:  ما به طور ناگهانی به رفح حمله نخواهیم کرد. این مقام ارشد اسرائیلی توضیح می دهد که آماده سازی یک برنامه زمان می برد. مقامات اسرائیلی در مورد اینکه این برنامه ریزی چه مدت ممکن است طول بکشد، صحبت نمی کنند. اما به نظر می‌رسد هفته‌ها طول بکشد  و حتی می‌تواند از پایان ماه مبارک رمضان در ماه آوریل نیز بگذرد. در هر صورت، رویارویی در رفح قریب الوقوع به نظر نمی رسد.

اختلاف نظر عمیق‌تر این است که آیا نتانیاهو و دولت راست‌گرای او واقعاً توانسته اند اسرائیل را به نقطه ای از اتحاد و همبستگی کامل برای ادامه درگیری برسانند.  تحلیلگران اطلاعاتی ایالات متحده در ارزیابی تهدید سالانه خود که این هفته به کنگره ارائه شد، آشکارا نسبت به دورنمای رهبری نتانیاهو تردید داشتند.در بخش هایی از این ارزیابی امده است:  «دوام دولت نتانیاهو به عنوان یک رهبر و همچنین ائتلاف حکومتی او متشکل از احزاب راست افراطی  که سیاست‌های تند و تیز در مورد مسائل فلسطینی و امنیتی را دنبال می‌کنند ممکن است در خطر باشد. بی اعتمادی به توانایی نتانیاهو برای حکومت عمیق و گسترده شده است. شکل گیری یک دولت متفاوت و معتدل تر امکان پذیر است.

این یک زبان غیرمعمول برای یک گزارش اطلاعاتی عمومی است و مقامات اسرائیلی به آنچه آنها تلاشی برای مداخله در سیاست داخلی رژیم اسرائیل دانسته اند، اعتراض کردند.

آنچه در اینجا اتفاق می افتد این است که اختلافات خصوصی طولانی مدت در حال عمومی شدن هستند. برای ماه‌ها، مقامات دولت راه‌هایی را بررسی کرده‌اند که می‌توانند رهبران دیگر اسرائیل، مانند بنی گانتز، رئیس سابق ستاد ارتش، را برای به چالش کشیدن نتانیاهو، که نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد در داخل به شدت نامحبوب است، تشویق کنند. اما این تلاش ها ره به جایی نبرده است.

اساسی ترین اختلاف نظر در مورد وضعیت جنگ است. نتانیاهو طوری صحبت می کند که انگار پیروزی نزدیک است. به همین دلیل است که او می خواهد به زودی رفح را بگیرد و در ذهنش کار را تمام کند اما مقامات آمریکایی فکر می‌کنند اسرائیل درباره آسیب هایی که به حماس زده اغراق می کند. آنها تردید دارند که نتانیاهو هنوز راهی برای تامین امنیت غزه و ثبات منطقه در سر داشته باشد، حتی به فرض اینکه بتواند کار گردان های باقی مانده حماس را هم تمام کند.

در اینجا، بار دیگر، جامعه اطلاعاتی ایالات متحده ارزیابی دقیقی را  ارائه کرد: «اسرائیل احتمالاً برای سال‌های آینده با مقاومت مسلحانه مداوم حماس مواجه خواهد شد و ارتش برای خنثی کردن زیرساخت‌های زیرزمینی حماس تلاش خواهد کرد.»

مقامات اسرائیلی آمار دقیقی را برای اثبات ادعای خود مبنی بر موثر بودن جنگ ارائه می دهند. وقتی جنگ شروع شد، حماس و دیگر شبه نظامیان حدود 35000 نیرو داشتند. مقامات گفتند که از این تعداد، بیش از 25000 کشته، اسیر یا مجروح شده اند.

یک مقام آمریکایی می گوید که  سازمان اطلاعات ایالات متحده معتقد است که تلفات حماس از این رقم اعلام شده بسیار کمتر است.  این تا حدی به این دلیل است که ایالات متحده تلفات میدان نبرد را متفاوت حساب می کند.

جنگ تونل آزاردهنده ترین بخش حمله غزه بوده است. مقامات اسرائیلی می گویند که آنها هفته ها صرف طراحی تاکتیک هایی برای حمله به شبکه وسیعی از  تونل های زیگ و زاگی کردند که طول آنها 380 مایل است و همه آنها در قلمرویی به طول 25 مایل و عرض تا 7.5  قرار داشتند. مقامات اسرائیلی می گویند که حدود 60 درصد از تأسیسات فرماندهی و کنترل حماس در تونل ها و 90 درصد از زرادخانه موشک های پنهان شده آن را  نابود کرده اند. البته برخی مقام های اسرائیلی می گویند  که کمتر از 30 درصد از تونل ها تصرف شده و حماس  حتی در حال حاضر هم تونل های قاچاق را به مصر راه اندازی می کند.

در نهایت، مقامات آمریکایی و اسرائیلی درباره این سوال اساسی که غزه «روز بعد» چگونه خواهد بود، توافق نظر دارند. محور این توافق نظر هم یک چیز است: پاسخ روشنی در اختیار نداریم.  این یکی از دلایل بی اعتمادی بایدن به نتانیاهو است. کاخ سفید تردید دارد که رهبر اسرائیل استراتژی درستی برای پایان دادن به مناقشه ای داشته باشد که تأثیر مخربی بر غیرنظامیان فلسطینی داشته و  برای منافع ایالات متحده در سراسر جهان مضر است.


لینک کوتاه :
https://etedaal.ir/article/show/12
PRINT
شبکه های اجتماعی :
PDF
نظرات
جدیدترین اخبار ها
بروزترین اخبار ها
مطالب مرتبط
بیشتر بدانید
بیشتر بدانید
بیشتر بدانید