در حالی که با خروج کشورها از قرنطینهی همهگیری کروناویروس و احیای جهانی قیمتهای کالاها، احتمال میرود که تجارت چین با اغلب اقتصادهای در حال توسعه دوباره بهبود یابد، روشن نیست که تجارت ایران با چین نیز به شرایط پیشین بازگردد. پکن تمایل ندارد در برابر تحریمهای آمریکا از روابط تجاریاش با ایران دفاع کند.

اسفندیار باتمانقلیچ در
بلومبرگ با تاکید بر اینکه برغم تمام ادعاهای پکن مبنی بر پشتیبانی از تهران، چین از تحریمهای آمریکا میهراسد
، نوشت: تجارت چین با ایران به شکلی غافلگیرکننده، کاهش یافته است. طبق دادههای
منتشر شده از سوی اداره گمرکات چین در روز پنجشنبه، واردات نفت چین از
ایران در ماه مارس فقط 80 میلیون دلار بوده که در مقایسه با زمان مشابه سال
گذشته 92درصد کاهش نشان میدهد. تقاضا برای بازصادرات نفت ایران از مالزی
نیز کاهش چشمگیری داشته است.
به گزارش
اعتدال، در ادامه این مطلب آمده است: این یک روند موقت نیست. بیش از یک سال است که چین در حال کاهش روابط تجاریاش با ایران است و این روند هم در کاهش تجارت دوجانبه و هم در دگرشهای سیاست بانک کونلون- موسسه مالی کلیدی در تجارت چین و ایران- نیز مشهود است. همانند تمام اقتصادهای در حال توسعه، چشماندازهای ایران برای رشد اقتصادی نیز به روابط تجاری کارآمد با چین وابسته است و بنابراین، این روند کاهشی هشداری جدی برای تهران است.
گرچه صادرات غیرنفتی به چین در مارس در رقم 384 میلیون دلار، ثابت ماند، اما ایران از سپتامبر سال گذشته با کاهش تراز تجاری با چین روبروست که این مساله فشار چشمگیری بر موازنه بحران پرداختهای کشور وارد کرده است.
در حالی که با خروج کشورها از قرنطینهی همهگیری کروناویروس و احیای جهانی قیمتهای کالاها، احتمال میرود که تجارت چین با اغلب اقتصادهای در حال توسعه دوباره بهبود یابد، روشن نیست که تجارت ایران با چین نیز به شرایط پیشین بازگردد. پکن تمایل ندارد در برابر تحریمهای آمریکا از روابط تجاریاش با ایران دفاع کند.
چین به ویژه پس از آن محتاطتر شد که دولت ترامپ حکم اجرایی 13902 را صادر و بخشهای ساخت و ساز، معدن، تولید و منسوجات ایران را تحریم کرد، بخشهایی از اقتصاد ایران که در برابر کارزار تحریمهای "فشار حداکثری"، نشانههایی از تابآوری بروز دادهاند. تحریمهای تازه کمتر از یک هفته پس از امضای فاز نخست توافق تجاری دولت ترامپ با چین اعمال شد. این تحریمها تاثیری فوری داشت: بانک کونلون سیاستهای پذیرشی خود را دگرش داد و گستره تجارتهایی را محدود کرد که مستلزم اجرای پرداختها از طریق این بانک بود.
این بانک به مشتریان ایرانی خود اطلاع داد که پس از 9 آوریل هیچ واریز تجاری در زمینه ساخت و ساز، معدن، تولید و صنایع نساجی را نخواهد پذیرفت و خدماتش را به واریزهای مرتبط با تجهیزات بشردوستانه و صنایعی محدود خواهد کرد که شامل تحریم نمیشوند. عدمپذیرش خدمات از سوی این بانک که مقامات چینی به مدت یک دهه از آن برای دورزدن تحریمهای ثانویه آمریکا استفاده میکردند باعث شد مقامات ایرانی به تجارت چمدانی روی بیاورند
شرکتهای ایرانی و وفادارترین شرکای چینی آنها شاید بتوانند با استفاده از شرکتهای فرعی و پرداختهایی از کانالهای کشور سوم یا پرداخت نقدی از به صفر رسیدن تجارت دوجانبه پیشگیری کنند. اما روشهای ناکافی و مبهمی که اکنون برای تسهیل پرداختها استفاده میشود، محدودیتی ذاتی را در میزان تجارتی که میتواند انجام بشود، اعمال خواهد کرد.
چین در ایران نیز همانند سایر کشورها تلاش کرده آسیب وارد شده به شهرتش در اثر شیوع کروناویروس را با ارائه کمک به تهران، جبران کند. ناظران غربی این ژستها را نشانه تمایل چین و ایران برای حفظ اتحاد سیاسیاشان تفسیر میکنند. اما چنین اتحادی دیگر وجود ندارد. چین، برغم منابع گستردهاش، برای دفاع از تجارتش با ایران بسیار کمتر از اتحادیه اروپا در سال گذشته تلاش کرده است، صرفنظر از این که پکن از برجام حمایت و مخالفت خود با تحریمهای ثانویه ایالات متحده را اعلام کرده بود.
حقایق تجاری چه بسا بیانگر این باشد که سالهای شکوفایی تجارت چین و ایران به سر آمده، اما این حقایق سیاسی است که نشان میدهد روابط به ورشکستگی رسیده است.
دیدی بالاخره نظر بنده درباره چین درست درآمد ، امروز چین دیگر حاضر نیست با ایران همراهی کند ( بدلیل تجارت جهانی اش) فردا هم روسیه می گوید من اصلا ایران نمی شناسم و .....
چین ، روسیه ، ونزوئلا دستاوردهای احمدی نژاد در سیاست خارجی بود به قیمت نابودی اقتصاد درونی ایران و از هم پاشیدگی خانواده ها و تجار با سابقه ی ایرانی زیر قدوم نحس چشم بادامی های فاسد .
ما را با این چشم بادامی ها چکار ، چین و روسیه اگر دست از سر ایران و ملت ایران بردارند ، ایران عزیز کشور بزرگی میشود با تمام پتانسیل خفته اش .
#ملت _مارا_آزادبگذارید
بله اگر زور آنها نبود ، اگر تحمیل آنها برای حمایت از ایران در شورای امنیت نبود ایران مجبور به پذیرش این خفت 14 ساله نبود .
من نگفتم فرانسه و اروپا و امریکا شرکای خوبی هستند بلکه گفتم تجارت مسیر خود را دارد و مسائل اقتصادی را نباید با مسائل سیاسی درهم آمیخت و سفره مردم را قربانی امیال سران کشورها کرد .
بنده بیش از شما مطالعه دارم اما چه کنم حقایقی را که من بخواهم بگویم اعتدال منتشر نمی کند .
علاوه بر اینها به من بگو ببینم این کدام کشور بود که زمان ریاست جمهوری آقای احمدی نژاد شما ، 3 بار در شورای امنیت علیه پرونده هسته ای ایران رای مثبت داد و ایران را محکوم کرد؟!!!!!
به من بگو ببینم این کدام کشور بود که کرونا را به جهان پخش کرد و عامل بدبختی و ویرانی زندگی دولتها و ملتهل شد ؟ !!!! نکند شما معتقدید که دولت و ملت ایران این بلا را بر سر جهان آوار کردند و اقتصاد دنیا را بجای جهش ، چپش کردند ؟!!!
پیشنهاد می کنم درجه فحاشی تان را پائین بیاورید و درجه آگاهی تان را بالا ببرید ، هنر فحاشی ؛ ایران و ایرانی را به لجن کشیده ناشناس مثلا محترم !!!!!!!
دست از سر ایران بردارید .