آمریکا به همه اشخاص حقیقی و حقوقی در دنیا هشدار داده که در صورت انتقال یا صادرات الکترود گرافیتی و کک نفتی به ایران تحریم خواهند شد.

کک نفتی یکی از محصولات حاصل از پالایش نفت خام است که در صنایع مختلف از جمله فولاد کاربرد دارد. الکترود گرافیتی نیز یکی از مهمترین موادیست که در تولید فولاد از آن استفاده می شود که فقدانش می تواند خط تولید را از کار بیندازد.
در راهنمای منتشرشده در ۲۵ آذر ماه گفته شده فروشندگان یا صادرکنندگان کک نفتی و الکترود گرافیتی به ایران، خود را با خطر تحریم روبهرو میکنند.
در آذر ماه سال جاری مدیرعامل شرکت آلومینیوم «المهدی» گفته بود در کل ایران به حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تن کک نفتی نیاز است که واحدهای تولیدی برای واردات آن نیاز به همکاری دولت دارند.
بنا به گزارش «
پایگاه خبری بازرگانان ایران»، الکترود گرافیتی نیز در سال گذشته «
ششمین کالای وارداتی» به ایران بود. بنا بر گزارشهای رسانههای ایران، چین صادرکننده اصلی الکترود گرافیتی به ایران است. با این حال واردات این محصول به دلیل بازگشت تحریمهای آمریکا پیشتر نیز با مشکلاتی روبهرو شده بود.
در اردیبهشت ماه، دولت آمریکا ابتدا بخش صادرات صنعت فولاد ایران را تحریم کرد و سعی داشت بخش درآمدی این صنعت در ایران را با مشکل مواجه کند و اکنون با تحریم کک نفتی و الکترود گرافیتی به ایران، سعی دارد با تحریم واردات مواد خام مورد نیاز صنایع فولاد، بخش تولیدی این صنعت سودده را با مشکل مواجه سازد تا اقتصاد ایران بیش از گذشته در تنگنا قرار گیرد.
الکترود گرافیتی آنقدر برای صنایع فولادد اهمیت دارد که
مهدی کرباسیان معاون وزیر صمت و وزیر سابق اقتصاد می گوید: من میدانم که الکترود گرافیتی بحرانیترین چالش فولاد کشور است، بنابراین به محض اینکه ترامپ از برجام خارج شد، ۳ روز بعد بخشنامه محرمانهای برای شرکتهای بزرگ فولادی و غیرفولادی و معدنی فرستادم و از آنها خواستم مواد اصلی حساس خود را برای دو سال سفارش دهند و وارد کنند."
اکنون این ماده اصلی صنعت فولاد نیز در لیست تحریم ها قرار گرفته و به نظر می رسد که کارشناسان وزارت خارجه امریکا که لیست ابتدایی تحریم ها را بررسی می کنند و به گفته کرباسیان بالغ بر 800 نفر هستند از نیازهای اقتصادی ایران بیشتر از مسئولان بانک مرکزی اطلاع دارند. این در حالیست که در طول ماه های گذشته بانک مرکزی بارها و بارها برای واردکنندگان مواد اولیه صنعت فولاد مشکلات عدیده ای را رقم زده است. عجیب اینکه
کارشناسان بانک مرکزی اطلاعی از تفاوت الکترود صنعت فولاد و الکترود مورد نیاز حوشکاری نداشته و برای مدتی واردات الکترود صنعت فولاد در لیست تحریم های مدیران بانک مرکزی نیز قرار داشت.
وزارت خارجه آمریکا نه تنها به فروشندگان این دو ماده، که به شرکتها یا افرادی که در انتقال آن به ایران دست دارند؛ خطوط کشتیرانی، صاحبان این خطوط و بنادری که ممکن است مورد استفاده قرار گیرند، نیز هشدار داده است.
به ادعای مقامات واشنگتن درآمدی که ایران از تولید و فروش فلزات دارد «ممکن است در برنامههای مربوط به تولید جنگافزار اتمی، کارزار خشونت در منطقه، و حمایت از گروههای تروریستی» استفاده شود.
این در حالی است که مقامات کشورمان همواره تلاش برای تولید جنگافزار هستهای، دخالت در اوضاع کشورهای منطقه و حمایت از تروریسم را رد کردهاند.
دولت دونالد ترامپ با طرح این ادعا که ایران باید رفتار خود را در گسترهای از مسائل از جمله برنامه اتمی، مسائل منطقهای، موشکی یا حملات سایبری تغییر دهد، از توافق هسته ای خارج شده، تحریمهای شدیدی علیه ایران اعمال کرده و خواستار انجام مذاکرات تازهای شدهاست. دولت ایران نیز انجام مذاکرات احتمالی را «مشروط» به برچیدن تحریمها کردهاست.
دولت آمریکا در آبان ماه «
فروش، ارائه یا انتقال فلزات خام یا نیمهتمام، گرافیت، زغالسنگ و نرمافزار، از ایران یا به ایران، با اهداف صنعتی، در صورتی که مورد استفاده بخش ساختوساز قرار گیرند» را نیز تحریم کرد. آنچه واکنش تهران را همراه آورد که آن را «نشانه ضعف و ناکارآمدی» دیپلماسی آمریکا توصیف کرده بود.