کارشناس مسائل اقتصادی بر این باور است که نبایدافراد معترض را مخل جامعه و اشرار خطاب کرد؛ مسئولین ما نمیخواهند بپذیرند که مشکلات بر هم انباشت شده و اکنون اعتراض خود را ابراز میکنند... افزایش قیمت بنزین هیچ مسالهای را حل نخواهد کرد؛ نه موجب پایان قاچاق بنزین میشود و نه تقاضا را کاهش میدهد. در مجموع نارضایتی مردم برحق است و کاملا منطقی به نظر میرسد نسب به وضعیت پیشآمده اعتراض کنند
یک استاد اقتصاد بر این باور است که «مسئولین ما نمیخواهند بپذیرند که مشکلات بر هم انباشت شده و اکنون مردم اعتراض خود را ابراز میکنند... افزایش قیمت بنزین هیچ مسالهای را حل نخواهد کرد؛ نه موجب پایان قاچاق بنزین میشود و نه تقاضا را کاهش میدهد. در مجموع نارضایتی مردم برحق است و کاملا منطقی به نظر میرسد نسب به وضعیت پیشآمده اعتراض کنند»
محمد قلی یوسفی، اقتصادان و عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد علامه طباطبایی در ارتباط با سهمیهبندی و افزایش قیمت بنزین و بازتابی که مردم نسبت به این رخداد داشتند، به انتخاب گفت: «مشکلات اقتصادی کشور طی یک سال گذشته به هیچ عنوان حل نشده و بر روی یکدیگر انباشته شده است. متاسفانه در سطح بینالمللی، تحریمهای شدید بر کشور اعمال شده و نمیتوانیم به آسانی نفت صادر کنیم، تبادلات مالی انجام دهیم، سرمایهداران خارجی جذب کنیم و بیشتر از آن افق روشنی از وضعیت اقتصادی کشور برای شهروندان وجود ندارد.»
وی افزود: «متاسفانه طی چند دهه گذشته در ایجاد تعامل مثبت با جامعه جهانی با مشکلاتی عدیده مواجه شدهایم. واقعیت این است که در بحث بحرانهای موجود درکشور، هر اندازه عوامل خارجی را مقصر بدانیم، بدین معنا نیست که مسئولان کشورمان نیز فاقد خطا و کمکاری باشند. هنر سیاستمدار این است که بتواند از یک شرایط نامساعد بینالمللی وضعیتی را ایجاد کند که شهروندان در رفاه و آسایش زندگی کنند و فشارها بر روی آنها کم شود. هنر دیپلماتیک یعنی اینکه بتوانیم با دنیا تعامل و مراوده داشته باشیم. در این رابطه، لازم نیست تمام جهان دوست ما باشند و سطحی از تعامل حسنه را با کشور داشته باشند. همچنین، نباید از جهانیان انتظار بخشش داشت و نه قرار است که از طرف ما چیزی به آنها ارائه شود. »
این اقتصاددان در ادامه تصریح کرد: «متاسفانه باید نمره منفی را به مسئولین داد که نتوانستهاند شرایط را بهگونهای رقم بزنند که تعامل مثبتی با جامعه جهانی داشته باشیم و از این طریق مشکلات داخلی کشور را رفع کنیم. در نتیجه شاهد هستیم که نمیتوانیم نفت صادر کنیم، تکنولوژی و مواد خام وارد کنیم و در نتیجه آن تولید داخلی تعطیل شده و صنایع داخلی با بحران شدید مواجه هستند. افزون بر این تورم به شدت افزایش پیدا کرده و فشارها برای واردات کالا بیشتر شده است. در سطحی دیگر، شاهد کاهش قدرت خرید مردم و کاهش ارزش پول ملی کشورمان هستیم. زمانی که از یک سو، درآمد مردم کاهش پیدا کرده و اشتغال و تولیدی انجام نشده و از سوی دیگر، دولت با کسری بودجه مواجه است، در نتیجه شاهد بروز بحران در کشور هستیم.»
وی افزود: «بر این امر واقف هستیم که قیمت بنزین و مشتقات نفتی، نسبت به سایر کالاها افزایش چندانی نداشته است. زمانی که قیمت بنزین با سایر کالاها قیاس میشود، متوجه خواهیم شد که قیمت این فرآورده نفتی پایین است اما این بدین معنا نیست که با افزایش قیمت بنزین بتوان مشکلات را حل کرد. مساله این است که قیمت مابقی کالاها بیرویه افزایش پیدا کرده؛ زیرا سطح رفاه عمومی، درآمد و تولید همردیف با تورم افزایش پیدا نکرده است. این امر تا حدودی نشان دهنده این است که دولت برای جبران کسری بودجه خود از یک طرف و جلب رضایت طبقات پایین جامعه که با توجه به وضعیت بحران اقتصادی کشور، پتانسیل اعتراض را دارند، چنین اقدامی را اتخاذ کرده است.»
یوسفی در بخشی دیگر از گفتههای خود تصریح کرد: «حدس من این است که اتخاذ این رویکرد یعنی سهمیهبندی و افزایش قیمت بنزین بیشتر جنبه سیاسی داشته است. مسئولین اینگونه تصور کرده که فشارها و نارضایتیها در میان طبقات پایین جامعه زیاد است و دولت به دلیل بحران اقتصادی کشور نمیتواند این طبقات را مورد حمایت قرار دهد. در نتیجه امر پتانسیل اعتراض گروه کمبرخوردار وجود دارد. اکنون در شرایطی که این مشکلات وجود دارد و به زمان انتخابات مجلس در اسفند ماه هم نزدیک هستیم، به نظر میرسد دولت جلب حمایت این گروه را در پیش بگیرد. در نتیجه تصمیمی با دو هدف اتخاذ شد؛ یکی افزایش قیمت بنزین و تقسیم بخشی از مابهالتفاوت در داخل برای افزاد ضعیف جامعه یعنی 18 میلیون نفر و دیگری جلب نظر مثبت مشمولان حمایت یارانهای، یعنی 60 میلیون نفر برای حضور در انتخابات آتی. از نظر دولت 30 میلیون نفر از این افراد نیز در انتخابات مشارکت کنند کاملا رضایت بخش است.»
وی افزود: « مسئولین پیشبینی نمیکردند که مشکلات اجتماعی و اقتصادی چنان عمیق است که وعده دادن یارانه به 60 میلیون نفر مرهمی بر زخم مردم نیست. تجربیات گذشته نشان داده زمانی این پول به صورت نقدی به جیب مردم تزریق میشود، مجددا خود عامل تورم خواهد شد و مشکل مردم تنها این نیست مقداری پول بگیرند. آنها اشتغال، تامین آینده پسران و دختران جوان خود، امید به آینده و ثبات اقتصادی میخواهند. نتیجه تمامی این امور این بود که مردم ناراضی از وضعیت از فرصت بهره بگیرند نسبت به سیاست و کمکاری مسئولین اعتراض کنند. مردم بارها به دولت التماس کردند، در رسانهها کارشناسان نوشتند. نباید این افراد معترض را مخل جامعه خطاب کرد؛ مسئولین ما نمیخواهند بپذیرند که مشکلات بر هم انباشت شده و اکنون اعتراض خود را ابراز میکنند. دولت به جای اینکه بیاید مستقیم به مردم توضیح دهد که اکنون وضعیت کشور چگونه است و در جنگ با آمریکا قرار داریم، تلاش میکنیم مشکلات را حل کنیم. متاسفانه اکنون محکوم کردن اعتراضات، درد مردم را افزایش میدهد. در سطحی دیگر، افزایش قیمت بنزین هیچ مسالهای را حل نخواهد کرد؛ نه موجب پایان قاچاق بنزین میشود و نه تقاضا را کاهش میدهد. در مجموع نارضایتی مردم برحق است و کاملا منطقی به نظر میرسد نسب به وضعیت پیشآمده اعتراض کنند.»
این استاد دانشگاه علامه طباطبایی در بخشی دیگر از اظهارات خود تاکید کرد: «اشتباه بزرگ دولتمردان این بود که مساله برگشتن پول نفت به مردم به شکل مستقیم مطرح شد و احمدینژاد پولی را به عنوان یارانه به مردم پرداخت کرد. در همان زمان صراحتا اعلام کردیم این اقدام اشتباه است؛ مردم شان و احترام میخواهند؛ نباید پولی چشمبسته به مردم داده شود، این پول باید در بخش تولید و توسعه اقتصادی سرمایهگذاری شود که اشتغال به همراه بیاورد نه اینکه در قالب گداپروری پرداخت شود. این اشتباه بزرگی بود که از ابتدا انجام شد و دولت روحانی در ابتدا اقدام احمدینژاد را اشتباه ارزیابی کرد اما اکنون خود همان راه را در پیش گرفته، حتی به مراتب بدتر از احمدینژاد. اگر بحران در مرحله کنونی نیز کنترل شود در چند ماه آینده شاهد سربر آوردن دورانی جدید از بحران هستیم. راه حل این است مسئولین ما در مرحله اول تعاملی سازنده را با دنیا در پیش بگیرند که ما بتوانیم نفت خود را صادر کنیم و کالا وارد کنیم. در سطحی دیگر باید جلب رضایت مردم در دستور کار قرار گیرد. این رخداد هم انجام نخواهد شد مگر با رفتن افراد شایسته و کاردان در ورود به مجلس تا از آنجا اصلاحات از بنیان در دستور کار قرار بگیرد.»
ما هم ساده نیستیم آقایون، یادمون نرفته کی تَکرار کرد. روحانی آشی بود که شما برای ایران پختید.
شرط بلاغ گفته آمد خواه پند خواه ملال!!!!
البته این همه اعتراض هم ب جایی نرسیده و فقط خاکستری است ک ب زیر آتش هل داده میشود
کدوم مسئول اجاره خونه میده. آخه فکر کردید اگه یه جوانی که تازه فارغ التحصیل شده و میخواد زندگی شروع کنه با ماهی مثلا ۱.۵ میلیون تومان تازه اونم در بهترین شرایط اگر کار باشه و ..... چه طوری باید اجاره خونه ی ماهی ۳ میلیون بده . !!!!چه طوری میشه آخه .... فوق زندگی و آینده این جوان اینه که بره کلی قرض کنه بره با یه مبلغ که اونم کم نیست یه ماشین پراید بگیره بره داخل تاکسی اینترنتی ........آینده این جوان چه میشه.....هیچی......تا وقتی هستند بین مسئولین کسانی که محکم و سفت صندلی شونو چسبیدن و تازه بعد از اینکه حکم بازنشگیشون بعد از ۱۰ بار میاد میرن خودشون رو دعوت به کار میکنن. و مدیریت یه جایی دیگه رو میگیرن. بیاید باور کنید مملکت به فسیل نیاز نداره و به جوانها بها بدید.
یه عده عوضی از خدا بیخبر شدن همه کاره و خون همه رو کردن تو شیشه لعنت به این دولت.
احمدی نژاد هر چی بود اینجوری نبود که این خدا بیخبر هست.
انگار اسیر گرفتن، اینترنتو رو ملت بستن واقعا رفتار زشت و خودخواهانه ای هست.
کدومشون مدارا و مهربانی با ملت رو در ذهن دارند؟ کدومشون گوش سپردن ب نصایح ناصحین دلسوز رو فرا گرفته اند؟
ما حاضریم
ما حاضریم
مسئولین بدونین که خدا جای حق نشسته و اه این مردم بدبخت گریبانتون رو میگیره
۲ سال پیش در سخنرانی که در بوشهر داشت، گفت:
اصلاحطلب و اصولگرا در ظاهر با هم گلاویز میشند! ولی در واقع یکی اند!
... پشت پرده جیک توو جیکند! (:
هرکی بیاد با هررنگی فرقی نمیکنه!
خوب مردک ! امام علی (ع) هم زمان خودش بیت المال را بین مردم تقسیم کرد باید بگیم این کار گدا پروریه و بده . امام نعوذ بالله مرتکب خطا شده اند.
این حرف مثل اینه که یه پدری بمیره و چند میلیارد ثروت از خودش به جا بذاره بعد برادرای بزرگتر بگن اگه ثروت بابا رو بین کوچیکترا تقسیم کنیم بیعار بار میان دیگه کار نمی کنن ، گدا پروریه پس همه ثروت بابا خودمون دو سه نفر ی بالا می کشیم بقیه هم برن با تمام توان کارکنند تا ما لقمه نون بندازیم جلوشون.
> قضاوت درباره احمدی نژاد بماند!
۲ سال پیش در سخنرانی که در بوشهر داشت، گفت:
اصلاحطلب و اصولگرا در ظاهر با هم گلاویز میشند! ولی در واقع یکی اند!
... پشت پرده جیک توو جیکند! (:
هرکی بیاد با هررنگی فرقی نمیکنه<
یادشون رفت ک نان 25 شد 150
دلار 900 شد 3500....
یادشون رفت دغدغه های کاندیداهای 88
یادشون رفت تقسیم قدرت
یادشون رفت شورای نگهبان دلسوزان واقعی رو خانه نشین کرد و گفت بهتر از روحانی نداشتیم
مردم به بد راضی شدند تا بدتر نیاد
یادشون رفت ک ازبعد جنگ ما چندوقت یکبار سه برابر چهار برابر شدن همه نرخهارو تجربه کردیم
آمارش هست
فرقی نداره. ما ک اون زمان نداشتیم الانم نداریم
سرمایه دارهای سیاسی هم اینا پول خردشون
بقیه بستند ملت بازهم ساکت بشن
بعد ی اقلیتی رو پول بدن بگن بیایید ب نفع ما تظاهرات
رسانه ملی هم فقط صدای اونارو پخش کنه
خدایا اینها با خودت ب جنگ آمدند.... مارا وکالت و کفایت کن
گرچه کلا پشیمانم ک چرا اصلا رای دادم. مردم تو این مملکت فقط برای همین خوبن. بقیه مواقع برن بمیرند
رئیسی و لاریجانی و بقیه شون هم ب همان اندازه دراین تصمیم مقصرند
ر از همون موقع پا بر جا بود جلو 6 سال قاچاق گرفته میشد طرح اب دریا اط شمال الان تو کویر سر سبزی ایجاد کرده بود ما ها هم الان کلی یارانه میگرفتیم و تو صف اول مرگ بر امریکا قرار داشتیم اما هزاران حیف که نشد و نکرد باید با بی تدبیری الان بارمونا جمع کنیم پنا ببریم افغانستان یا ترکیه شاید بقیه عمرمونا کمتر عذاب بکشیم یا بریم تو خیابون قاطی بقیه سرمایه های مردم را ازبیین ببریم خدا پدر مدیر اعتدال را بیامرزه کامنتا را باز گداشت لاقل عقده درونی را اینجا می نویسم لااقل سکته نمی کنیم