این درک در ایران نیز وجود دارد که ترامپ ممکن است دوباره در انتخابات پیروز شود سپس ایران با ترامپ مذاکره خواهد کرد. با این حال، در صورتی که یک دموکرات پیروز شود ایران در آن صورت اهرمی برای چانهزنی در مذاکره خواهد داشت.

اعلام تصمیم ایران برای برداشتن گام سوم در جهت کاهش تعهدات برجامی، بارتاب زیادی به همراه داشته است و رسانههای مختلف در سراسر جهان بدان واکنش نشان دادند.
به گزارش
اعتدال؛ اکثر رسانههای بینالمللی از گام سوم ایران در مورد برنامه هستهای و تعهداتش نسبت به توافق هستهای به عنوان نقض مفاد برجام و کاهش تعهدات ایران نسبت به توافق هستهای یاد کردهاند. در هر دو مورد اکثر رسانهها درباره تصمیم ایران ابراز نگرانی کردهاند.
روزنامه آمریکایی "
لس آنجلستایمز" اقدام اخیر ایران در مورد رفع محدودیت در زمینه تحقیقات هستهای را افزایش فشاری از سوی تهران بر قدرتهای اروپایی قلمداد کرده است و مینویسد: "این اقدام سومین و جدیترین گام ایران در راستای عقبنشینی از تعهداتاش نسبت به برجام بوده است. تحلیلگران ایرانی و امریکایی میگویند که ایران به دنبال مقابله با فشار اقتصادی وارده از سوی ترامپ است که سبب شده تا اقتصاد ایران دچار بحران شود. "آریان طباطبایی" پژوهشگر علوم سیاسی در موسسه رند در واشنگتن میگوید: واقعیت آن است که اروپاییها نتوانستند آنچه ایران میخواست را به آن کشور ارائه دهند. تلاشهای آنان توسط امریکا خنثی شده است".
این روزنامه در ادامه میافزاید: "تلاش اروپاییها برای نجات برجام بدان خاطر شکست خورده است که امریکا بر موسسات بانکی و مالی که با ایران فعالیت میکنند مجازاتهای تحریمی و محدودیتهای بسیاری را وضع کرده است. این موضوع سبب شده تا تجارت بینالمللی با ایران برای جامعه جهانی دشوار شود.
علیرغم تلاش فرانسه برای تسهیل امور، کمترین پیشرفتی صورت نگرفته است. در حاشیه برگزاری نشست جی – 7 در هفتههای اخیر، گمانهزنیهایی مبنی بر برنامهریزی برای دیدار احتمالی ترامپ و روحانی با میانجیگری مکرون، رییس جمهوری فرانسه مطرح شد. با این حال، روحانی این پیشنهاد را رد کرد و گفت تا زمانی که تحریمهای وضعشده علیه ایران لغو نشوند، تمایلی به دیدار با رییسجمهوری امریکا نخواهد داشت. "طباطبایی" میگوید: "علیرغم آنکه مقامهای ایرانی درک میکنند که وضع موجود پایدار نیست، گامهای افزایشی آنان برای عقبنشینی از برجام به تهران کمک میکند تا پیش از انتخابات مجلس در ایران و انتخابات ریاستجمهوری امریکا زمان بخرد".
او میافزاید: این درک در ایران نیز وجود دارد که ترامپ ممکن است دوباره در انتخابات پیروز شود سپس ایران با ترامپ مذاکره خواهد کرد. با این حال، در صورتی که یک دموکرات پیروز شود ایران در آن صورت اهرمی برای چانهزنی در مذاکره خواهد داشت.
طباطبایی میگوید که تلاشهای اروپاییها از جمله تخصیص خط اعتباری 15 میلیارد دلاری برای ایران از سوی فرانسه دشوارتر شدهاند؛ چرا که دولت ترامپ معتقد است هرگونه امتیاز مالی به تهران میتواند باعث خنثیشدن اهداف امریکا از کارزار فشار حداکثری بر آن کشور شود. چالش اساسی آن است که امریکا نمیخواهد ایران نفت بفروشد چرا که اجازه دادن به ایران برای فروش نفت به معنای از بین رفتن تاثیر سیاست فعلی امریکا در قبال ایران خواهد بود.
فشار ایران بر اروپاروزنامه بریتانیایی "
گاردین" نیز در گزارشی با اشاره به گام سوم ایران مینویسد که این گام تلاشی از سوی ایران برای اعمال فشار بر طرفین اروپایی امضاکننده برجام است. این گام از سوی ایران همزمان با اقدامات فوری فرانسه برای کمک به اقتصاد ایران برداشته شده است. ایران بسیار محاسبه شده، با دقت و احتیاط گامهای خود را بر میدارد تا هم از اقدام نظامی امریکا جلوگیری کند و هم مانع از ترک برجام از سوی دول اروپایی شود.
"هالی داگرس" تحلیلگر شورای آتلانتیک میگوید: "تمام اقدامات ایران بسیار محاسبه شده هستند زیرا ایران نمیخواهد سبب شود تا اروپاییها نتوانند برجام را نجات دهند. ایران میخواهد بگوید زمان رو به اتمام است و وضعیت توافق هستهای معلق است و شما (اروپاییها) برای نجات آن باید کاری انجام دهید".
اجرای «اینستکس» برای نجات برجام ضروی است
نشریه هندلزبلات در گزارشی، تنها راه نجات برجام از سوی اروپایی ها را اجرای سریع و بدون معطلی ساز و کار مبادلات تجاری مالی با ایران موسوم به «اینستکس» دانست.
این نشریه آلمانی در گزارش خود افزود: تحریم های اقتصادی آمریکا که پس از خروج این کشور از برجام شدت گرفته موجب شده کشورها و شرکت های بزرگ خارجی از سرمایه گذاری در ایران خودداری کنند. اما از سوی دیگر ورود اقلام ضروری مانند داروهای حیاتی به ایران را با مشکل مواجه کرده به طوری که صدها بیمار مبتلا به سرطان قادر به ادامه مداوای بیماری خود نیستند.
نشریه هندلزبلات با اشاره به این موضوعات افزود: کشورهای اروپایی به این اقدامات آمریکا هیچ واکنشی نشان نداده و فقط به تماشا ایستاده اند تا «دونالد ترامپ» خنده ای از سر پیروزی سر دهد.
بر این اساس در چنین شرایطی درخواست از ایران برای ماندن در برجام فقط یک حرف توخالی است و هیچ دردی را دوا نمی کند.
این نشریه آلمانی تاکید می کند تنها راه نجات برجام در حال حاضر این است که اروپایی ها سریعا دست به کار شده و اینستکس را اجرایی کنند.
همچنین فرانسه باید وعده اعتبار 15 میلیارد دلاری برای خرید نفت ایران را عملی کند تا دولت ایران با دیدن این سیگنال های مثبت به ماندن در برجام ترغیب شود.
به ادعای هندلزبلات، توافق هسته ای ایران تا کنون تنها مدرک مستدل بر این ادعا بوده که می توان با مذاکره، از دستیابی یک کشور به سلاح هسته ای جلوگیری کرد، از این رو اروپایی ها باید برای آن ارزش قائل بوده و برای نجاتش در برابر تهدیدهای ترامپ از خود شجاعت نشان دهند.
این نشریه آلمانی، همچنین در خصوص ناامن شدن تنگه هرمز در صورت خروج ایران از برجام هشدار داد و نوشت: اروپا باید از به حرف های تو خالی پایان داده و بدون معطلی دست به اقدام عملی بزند تا از بدتر شدن اوضاع در خلیج فارس جلوگیری کند.
گام سوم ایران پاسخی به تحریم های آمریکا و بدعهدی اروپایی هاست
روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی نوشت: ایران گام سوم در کاهش تعهداتش در قبال برجام را پاسخی به تحریم های آمریکا و ناتوانی اروپا به عمل کردن تعهداتش تحت توافق هسته ای توصیف کرده است.
این روزنامه آمریکایی در ادامه تصریح کرد: ایران روز گذشته اعلام کرد پایبندی اش به محدودیت های تعیین شده در برجام در امور تحقیقات و توسعه را متوقف خواهد کرد و این اقدام فاصله ایران را از توافق هسته ای دورتر می کند. این سومین گام ایران در مسیر کاهش تعهداتش در برجام از زمان اعمال مجدد تحریم ها علیه ایران توسط دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکاست.
گزارش شده است که ایران در نامه ای به فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا جزئیات گام سوم را تشریح کرده است.
این نامه گام جدید ایران را پاسخی به تحریم های امریکا و ناتوانی انگلیس، فرانسه، آلمان و دیگر امضاکنندگان برجام در عمل کردن به تعهداتشان تحت توافق با ایران توصیف کرده است.
هنوز جزئیات بیشتری از گام سوم ایران اعلام نشده است اما انتظار می رود اعلام کلی این موضوع روز جمعه یا شنبه از سوی سازمان انرژی اتمی ایران به طور رسمی اعلام شود.
نیویورک تایمز در ادامه نوشت: توافق هسته ای قدرتهای جهان با ایران منجر به لغو بسیاری از تحریم ها علیه ایران در ازای وعده استفاده صلح آمیز از برنامه هسته ای این کشور شد. این در حالی است که آمریکا با دستور دونالد ترامپ در مه 2018 از توافق هسته ای خارج شد.